Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga is een actieve vorm van yoga. Er worden veel zogenaamde vinyasa’s tussen de houdingen uitgevoerd.

Een Ashtanga yogales (de volledige Primary Serie) is opgebouwd uit een serie van 44 houdingen die altijd in dezelfde volgorde worden aangeboden.

Het aantal houdingen dat je doet kan per les verschillen. Bij de lessen voor beginners zal dat aangepast zijn op het niveau van de groep. De les duurt een uur en zal bestaan uit de staande houdingen en een paar zittende houdingen. Bij de wat meer gevorderden duurt de half primary series 5 kwartier en zal er in flow worden geteld en zal de nadruk meer liggen op het opbouwen van de lessenserie.

De full primary serie duurt een uur en drie kwartier. Deze is voor mensen die al vaker ashtanga lessen gevolgd hebben.

Alle lessen zullen worden afgesloten met de brug (of een aangepaste versie hiervan) en de afsluitende houdingen. Hierna volgt de eindontspanning.


Hoe werkt Ashtanga Yoga?

Ashtanga Yoga werkt op meer dan alleen de fysieke houdingen (asana's). De dynamische bewegingen die de houdingen met elkaar verbinden (de vinyasa's), de typische ademtechniek (Ujjayi breath) en het focussen op een punt met je ogen (drishti) zorgen ervoor dat je tijdens de les in een soort meditatieve staat komt. Meditatie door beweging dus; het einde van elke houding vormt het begin voor de volgende houding. De houdingen lopen als het ware als een dans over in elkaar.

De combinatie van bewegen, ademen en focus in de verschillende houdingen zijn helend voor je lichaam en geest.

Typerend voor de ashtanga les is dat de houdingen in vaste volgorde worden aangeboden. Door vaker deze yoga te beoefenen raak je al snel vertrouwd met de serie. Als je eenmaal de serie uit je hoofd kent, kun je gemakkelijker met je aandacht bij je lijf, je adem en je focus houden. Je keert naar binnen, uit je hoofd en in je hart.


De voordelen van Ashtanga Yoga:

    • De houdingen hebben een vaste choreografie
    • Je gedachten dwalen minder snel af als je de volgorde van houdingen in je hoofd hebt
    • Het draagt bij aan spieropbouw en lenigheid
    • Het helpt je je lichaam fit te houden
    • Het geeft je een dieper besef van je lichaam, je leert je grenzen kennen en respecteren
    • Je leert op een liefdevolle manier om te gaan met je fysieke mogelijkheden en beperkingen
    • Het kan fysieke blokkades en pijnen wegnemen door bewustwording van je lichaam
    • Door de Ujjayi ademhaling bouw je zuurstofrijk bloed op
    • Door de vele vinyasa's raakt je lichaam beter doorbloed, het hart wordt krachtiger en je spijsvertering krijgt een boost.
    • Je bouwt een bijzondere wamte op je je lichaam (Prana, levensenergie).
    • Je gaat zweten waardoor je afvalstoffen sneller worden uitgescheiden.


De geschiedenis van Ashtanga Yoga:

Ashtanga Yoga betekent letterlijk: ‘Acht ledematen Yoga’ of ook wel ‘Het achtvoudige pad’.

Yoga vindt zijn oorsprong waarschijnlijk meer dan 5000 jaar geleden in India. Patanjali heeft als eerste zijn ervaringen uitgewerkt en verzameld in en is uitgewerkt in de de Patanjali sutra’s, (tussen 200 v. Chr en 200 n. Chr.) Deze sutra's omvatten onder meer de beschrijving van dit achtvoudige pad van Patanjali.

Het gaat om het zuiveren van het lichaam door middel van acht verschillende (spirituele) zuiveringen.


De acht ledematen volgens Patanjali:

    1. Yama: sociaal-ethische voorschriften, hoe ga je om met anderen
    2. Niyama: persoonlijke ethische voorschriften, hoe ga je met jezelf om
    3. Asana: Lichamelijke beoefening van de houdingen
    4. Pranayama: Beheersing van de ademhaling door middel van oefening
    5. Pratyahara: Beheersing van de zintuigen, je trekt je zintuigen als het ware terug naar binnen
    6. Dharana: Mentale concentratie
    7. Dhyana: Meditatie
    8. Samadhi: Volledige overgave, het eenworden met het Oneindige


De moderne westerse yoga wordt veelal beïnvloed door Sri Krishnamacharya (1889-1989). Hij legde vooral de nadruk op het beoefenen van de houdingen (asana). Sri Krishnamacharya heeft zeven jaar bij een goeroe aan de voet van de berg Kailash in Tibet verbleven. Hier heeft hij de Yoga Kurunta, een mondelinge overdracht over yoga, leren kennen.

De Maharadja van de stad Mysore (India) hoorde over zijn atletische stijl van yoga en nodigde hem in zijn paleis uit. Hij mocht hier een yogaklas openen voor jonge jongens van de koninklijke familie.

Ook enkele andere pupillen waren welkom. Hieronder waren ook Patthabi Jois en B.K.S. Iyengar, een jonge zwager van Krishnamacharya en later de oprichter van Iyengar Yoga.

Sri K. Patthabi Jois heeft de Ashtanga Vinyasa Yoga stijl opgericht. Zijn Yoga stijl is gebaseerd op de Yoga Kurunta overlevering van Krishnamacharya. Bij Ashtanga Yoga worden de houdingen vanuit de zonnegroet (Surya Namaskara) in een vloeiende beweging met elkaar verbonden. Hierbij synchroniseer je de adem.


Voor wie is Ashtanga Yoga geschikt?

    • Als je graag een actieve vorm van yoga wilt doen
    • Voor degene die meer rust in het hoofd kan vinden door beweging
    • Als je wilt werken aan je spieropbouw en lenigheid


Praktische informatie:

    • Er zijn matjes aanwezig. Als je het prettig vindt, ben je natuurlijk vrij om je eigen mat mee te nemen. LET OP: Op dit moment gelden de speciale Corona-regels: neem je eigen mat en hulpstukken mee in verband met de hygiëne.
    • Trek kleding aan waar je je prettig in voelt en waarin je je vrij kunt bewegen . Bijvoorbeeld een sportbroek (bijvoorbeeld een yoga- of andere sportlegging), een sporthemdje of sport T-shirt met korte mouwen. Voor de dames: een sport-bh of topje is aan te raden. Je bouwt warmte op tijdens de les, dus kleed je niet te warm aan.
    • Als je een mat hebt die de neiging heeft om glad te worden als je gaat zweten, kun je hier een handdoek overheen leggen. Er bestaan speciale yoga handdoeken voor je op je mat hiervoor. Een gewone handdoek voldoet echter ook.
    • We werken in principe op blote voeten. Wil je graag sokken dragen, is het aan te raden om sokken met anti-slip aan te trekken.
    • Eet ruim van te voren.
    • Tijdens de les kun je beter niet drinken. Dit blust het vuurtje wat je je juist van binnen probeert op te stoken. Het is verstandig om na de les goed te drinken.
    • Na de les is er gelegenheid om een kopje thee te drinken samen.


Inschrijven voor een gratis proefles kan via info@dayaayoga.nl