Yin Yoga
Yin Yoga:
Yin Yoga is op dit moment een van de populairste vormen van yoga.
Het is een milde vorm van yoga. De meeste houdingen zijn zittend of liggend. Je hoeft niet iets actiefs te doen om in de juiste houding te komen. De zwaartekracht brengt je vanzelf daar waar je zijn mag. Er ontstaat ruimte in je lijf door je over te geven aan de houding.
Yin yoga is rustig en ontspannen, je leert loslaten van je spieren en gedachten. Je lichaam en je mind kunnen hierdoor weer opladen en herstellen. Je ervaart hoe het is om alles los te laten. Dit neem je vervolgens mee als je van je mat af stapt. Je oefent met het niet oordelen, om je aandacht terug te brengen naar het hier en nu. Heel mindful dus: je bent goed zoals je bent. Je ademhaling is goed zoals het nu is, je lichaam is goed zoals het is.
Hoe werkt Yin Yoga:
Door de houdingen langer vast te houden (3 tot 6 minuten) rek je de dieper gelegen lichaamsweefsels, bijvoorbeeld de pezen, fascia, ligamenten en andere bindweefsels.
De volgordes van de asana's (houdingen) werken in op specifieke energetische kanalen
Er wordt gebruik gemaakt van hulpstukken (props) zoals bijvoorbeeld blokken, een bolster, dekens of een meditatiekussen. Hierdoor kun je elke houding ondersteunen zodat je hem op een prettige manier langer kunt vasthouden.
Je creëert ruimte in je bindweefsel doordat je het bindweefsel langzaam rekt en hydrateert. (bindweefsel is belangrijk in ons lichaam omdat het ondersteunt en verbindt, het ons lichaam structuur geeft en het onze organen beschermt)
De voordelen van Yin Yoga:
Het is geschikt voor iedereen. Het tempo is laag, alle houdingen zijn aan te passen (bijvoorbeeld bij blessures), je hoeft niet lenig te zijn of een goede conditie te hebben.
Het verbetert je flexibiliteit en bloedsomloop in de gewrichten en andere weefsels.
De focus tijdens de les is naar binnen gericht en meditatief. Hierdoor kom je tot rust.
Geschiedenis van Yin Yoga:
Eind jaren 70 is Yin Yoga bedacht door taoïstische yogaleraar en martial arts-expert Paulie Zink. Hij legde zowel nadruk op activiteit als passiviteit in zijn lessen.
Paul Grilley en Sarah Powers hebben deze Yoga verder ontwikkeld, zij legden meer de nadruk op de passiviteit en hebben de naam Yin Yoga hieraan verbonden. Paul Grilley paste Yin Yoga aan op basis van zijn eigen kennis over Chinese geneeskunde en anatomie. Sarah Powers gebruikte bij het aanpassen haar kennis over het meridianensysteem. Ook legde zij meer nadruk op het gebruik van de ademhaling.
Wat tegenwoordig bekend staat als Yin Yoga, is vooral de interpretatie van Paul Grilley en Sarah Powers.
Yin en Yang
Yin en Yang zijn twee tegenovergestelde krachten in de natuur. Zij zijn overal aanwezig, in ons lichaam, onze geest en de natuur.
Yin staat voor koud, langzaam, passief en zacht, denk aan vrouwelijkheid, de nacht, de maan, de aarde, water.
Yang staat voor hitte, snel, actief en hard, denk aan mannelijkheid, vuur, zon en de dag.
De twee zijn tegenpolen van elkaar maar vullen elkaar tegelijkertijd aan. Het Yin-Yang teken laat dat duidelijk zien. Beide zijn in balans en harmonie.
In Yoga zie je het verschil tussen Yin en Yang in de houdingen. Bij Yin Yoga zijn de houdingen kalmerend en passief. Bij vormen van Yang Yoga (bijvoorbeeld Ashtanga Yoga) zijn de houdingen energiek en actief.
In een tijd waarin veel mensen zich druk voelen (yang), is het juist fijn om jezelf af en toe wat yin (rust) te gunnen.
Voor wie is Yin Yoga geschikt:
Iedereen! Welk lichaamstype je ook hebt, alle houdingen zijn aan te passen aan jouw lijf, eventuele blessures of klachten.
Praktische informatie:
Er zijn matjes, dekens en props aanwezig. Als je het prettig vindt, ben je natuurlijk vrij om je eigen spullen mee te nemen. LET OP: Op dit moment gelden de speciale Corona-regels: neem je eigen mat en hulpstukken mee in verband met de hygiëne.
Trek kleding aan waar je je prettig in voelt, waar je vrij in kunt bewegen en die je lekker warm houdt, bijvoorbeeld een legging/joggingbroek/trainingsbroek met een trui of vest en een paar extra warme sokken.
Na de les is er gelegenheid om een kopje thee te drinken samen.
Inschrijven voor een gratis proefles kan via info@dayaayoga.nl